Grundprincipen är att de sköter sig själva, men att vi hela tiden gör oss medvetna om vad som händer inne i kuporna och vad de är påverkade av utifrån. Bin precis som andra husdjur uppskattar uppmärksamhet och intresse. När det fanns halmkupor skötte sig bina i stor utsträckning själva. Ingreppen var små.
Vi ger dem någonstans att bo eftersom det numer inte finns naturliga ihåligheter i träd. De betalar eventuellt hyra om de får någon honung över. När det är för torrt under längre perioder och blommorna inte har någon nektar, stödfodrar vi med foderdeg. Lika så om det är för blött.
På våren, om vintern varit lång, kan det vara bra att ge ljummen sockerlösning ovanifrån, helst med lite honung och timjanavkok.
På hösten och vintern måste de klara sig själva. Då har de sin egen honung med minst 13 nödvändiga mjölksyrebakterier. Man stänger musgallret när bina slutat flyga och ser bara till så inte snö och is täppt igen "entrén".
Tidigt på vår vintern öppnar man igen så att de kan flyga ut och släppa sin "tapp". Man passar då på att inspektera underifrån och eventuellt byta blöt kutterspån i bottenlådan, helst inte all spån. Efter maskrosdraget i maj kan man skörda eventuell honung från förra sommaren. De behöver den då inte längre som reserv. Har man otur att ha raps i närheten, måste man skörda den så snart draget är över, annars blir den stenhård. En tom skattlåda sätts på. Om man av någon anledning inte vill att de skall svärma, sätter man till en låda undertill. Det kanske hjälper och man bör få vax till juleljusen att skära loss till hösten när de gått i kluster och slutat flyga.
Kupan befolkas enklast genom att låta den stå som svärmfångare. En bit vaxkaka, som det varit yngel i året innan, hängs upp i kupolens kors. Man kan gnida in kupkroppen invärtes med den och särskilt "entrén". En del använder citrongräsolja att locka dem med, dock bara lite grann.
Svärmfångare sätts upp där det är lämpligt, helst ett par meter upp. De "matas" på samma sätt. Om man har "använt" kutterspån från någon kupa känner spejarbina sig hemma. Om man får "napp" i en svärmfångare, öppnar man den i botten och sätter den rakt under Biboet. Om det inte sluter tätt, fäster man ett tyg runt om där lådan suttit och viker runt fångaren. Bina kryper mot mörkret när spejarbin undersökt bostaden. Glöm inte att stänga "entrén" och öppna dagen efter. Det är viktigt att inspektera svärmfångarna ofta så bina inte hinner bygga för mycket vaxkakor.
Dagliga turer mellan 10 och 14 soliga dagar under svärmtiden är nödvändiga om man har grannar. Svärmen sätter sig oftast 4-5 meter ifrån sin kupa och inväntar drottning och att spejarbin skall hitta en bostad. Då kan man skaka ner dem i en tratt över en svärmfångare direkt, eller om de sitter lågt i en korg eller kartong. Om man vill vara säker på att få bin i kupan kan man beställa paketbin från en yrkesbiodlare. Kanske måste man beställa redan i januari? Det gula paketet sätter man under Biboet på samma sätt som ovan.
När kupan befolkats ger man dem foderdeg i bottenlådan för säkerhets skull. Om de har tillräckligt med nektar själva kommer de inte att röra den. Detta gäller särskilt om man fått en mindre andrasvärm sent i juni och paketbin runt midsommar. Det är viktigt att samhället byggs tillräckligt stort så det finns plats för vinteryngel och vinter förråd av honung.
Får man en stor förstasvärm tidigt i maj kan den hinna ge ifrån sig en svärm redan till midsommar, åtminstone här i Skåne.
Det bästa är att ha 3-4 samhällen så att man kan fylla på med en svärm om ett samhälle dör. Kuporna sätts med minst 15 meters mellanrum åt sydost om det går, gärna med lite glest solskydd och vindskydd. Samarbete med likasinnade är en fördel, för utbyte av svärmar. Läs gärna David Heafs bok "Behandlingsfri Biodling" liksom hans böcker om warrebiodling. De innehåller många värdefulla tips i många olika situationer som tex honungsskörd och vaxhantering. Följ också hela tiden med vad som händer inne kupan. I Året i kupan har Storch sammanfattat vad som händer under årstiderna.
Då och då under säsongen bör man lukta på "entrén". Det känns direkt om bina fått amerikansk yngelröta. Bitillsyningsman skall då kontaktas.
Om honung:
I äldre kulturer ansågs honung magisk, helig. Ordet nektar, nek-tar, har sitt ursprung i nek= död; tar= övervinnande. Med nektar övervinner man döden eller sjukdomar. Bilden nedan kan visa vår tids syn på sötningsmedel som kanske säger åt vilket håll vi är på väg: In i det artificiella, konstgjorda, livlösa och långt från det levande, heliga.